Sudbury Hill station Listed as a building of National Significance Architect: Adams, Holden & Pearson Partners, 1932 The original station opened on 28 June 1903 on the Metropolitan District Railway extension from Ealing Common to South Harrow. It was rebuilt in preparation of the transfer of services to the Piccadilly line on 4 July 1932. This new extension was, together with the existing tracks back to Acton Town, the first experimental section of the Underground’s surface lines to be electrified and operated electric instead of steam trains. Sudbury Hill was to see the full development of the format and style Charles Holden had designed as Sudbury Town station in 1931, which he was to use for the majority of Underground stations during the 1930s. The main structure consists of a red brick ‘box’, topped with a flat concrete roof. The high ticket hall is illuminated by a large vertical window within each facade and an Underground roundel, with original graphics, is inset into the glazing above the entrance. The design of the rest of the building deliberately integrates the overbridge, staircases to platforms and the waiting room accommodation into the overall architectural idiom. The station still remains much of the original decor with the use of timber and bronze finishes for seats, poster frames and telephone booths. However, the original passimeter (ticket booth) has since been replaced by a modern ticketing system.

Photo of Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr
Photo of Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr
Photo of Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr
See also...
Photo of Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr
Photo of Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr
Photo of Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr
Photo of Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr
Photo of Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr
Photo of Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr
Photo of Edward Johnston and Charles Holden brown plaque
Nick Harrison on Flickr